Del, , Google Plus, Pinterest,

Print

Bo godt og grønt

Vi mennesker trives med levende vekster rundt oss, både fordi frodigheten skaper liv i et interiør, og fordi mange av plantene har luftrensende egenskaper.

Neste gang du pusler med plantene dine, skal du gi dem litt ekstra omtanke. De gjør nemlig en viktig jobb for omgivelsene sine. Ikke bare ved å skape visuelt vakre miljøer som er et bindeledd til naturen utenfor, men mange planter tar faktisk opp giftstoffer
og gasser som finnes i luften og bryter dem enten ned eller samler dem i seg.

Fyll kjøkkenkarmen med grønne planter og friske urter.

Blomsterdekoratør og hageinspirator Espen Skarphagen, som står bak nettstedet skarpihagen.no, synes det er viktig spre kunnskap om hvordan planter kan
brukes som luftrensere.
– For eksempel skilles formaldehyd ut fra mange av produkter vi omgir oss med. Det er en vanlig organisk gass, men ikke bra i for høye konsentrasjoner. I likhet med ammoniakk, benzen og andre typer løsemidler og tilsetningsstoffer vil gassen fordampe og forsvinne på sikt. Men med planter kan det gå mye fortere, og det er bra for kroppen!
Grønne planter i kombinasjon med nok sollys skaper også nytt oksygen.

Lyset setter i gang en prosess der vår utpust, som består av vann og karbondioksid, tas opp av plantene som så forvandler det til oksygen som slippes ut i luften.

– Glem heller ikke at vannet som fordamper fra bladverket gir økt luftfuktighet. Generelt kan du si at store planter med mye bladverk er gode luftrensere, sier Espen.
Her er noen av hans favoritt-planter for å bedre luftkvaliteten innendørs:

Grønne planter i kombinasjon med nok sollys skaper nytt oksygen.

Draketre er veldig vanlig og tåler virkelig det meste. Trives allikevel best med godt lys og lett tørk mellom hver vanning. Jevnlig gjødsling.

Fredslilje trives med godt lys og jevn fuktighet. Tåler det meste, også en tørke i ny og ne. Gjødsles jevnlig og kommer med flotte hvite og holdbare blomster så lenge det er lys nok.

Bostonbregne er den gode gammeldagse bregnen. Hold jevnt fuktig; planten tåler ikke tørke. Skal ha det lyst uten direkte sol og må dusjes jevnlig. Gjerne også litt gjødsel i vekstsesongen.

Arekapalme liker lys plassering uten sterk sol, med jevn fuktighet og dusjes jevnlig. Mye bladverk gjør at denne regnes som en av de virkelig gode luftrenserne! Mye fordamping bidrar godt til luftfuktigheten. Gjødsel i vekstsesongen.

Eføy er en fin og populær plante. En god luftrenser som liker mye lys og kjølig vokseplass. Jevn fuktighet og normalt med gjødsel. På grunn av varm og tørr inneluft blir Eføy ofte svekket og derfor utsatt for spinnmidd-angrep. Dusjes den jevnlig kan det forebygges. Klatreplante som ofte er å få på bøyle.

Del, , Google Plus, Pinterest,