Del, , Google Plus, Pinterest,

Print

Gode utsikter

Pus på to måneder er i sitt ess hjemme hos arkitekt Mikal Hafsahl og hans syv år gamle sønn Teo.

Her er det god plass til både to- og firbeinte i familien. Foto: Niklas Hart

Med ballnetting for klatring i øverste etasje, vindusglugger i bakkehøyde i mellometasjen og matfar lett tilgjengelig på kontoret ved inngangspartiet, er dette en boltreplass for en leken kattunge med halen rett i været.

Det gjelder å tilpasse seg livets endringer. Det er Mikal Hafsahl opptatt av både som privatperson og fagmann.

Da et samlivsbrudd førte til behov for nytt hjem, kjøpte han et gammelt hus i Sandnes med romslig tomt, og bodde i huset mens han bygde i hagen.

Dette kan godt ha vært tidenes korteste flyttevei regnet i meter, men en lengre reise rent stilmessig – endringen innebar å flytte fra et tradisjonelt trehus til en høyst ukonvensjonell bolig.

▲Trappeløpet følger takvinduenes plassering, og skiller entré, bad og soverom fra kontorarealet. Foto: Niklas Hart.

Bygningen deles vertikalt av trappeløpet som i to omganger går fra første etasje til soveloft. Todelingen markeres ytterligere, og synliggjøres utenfra, av vindusflater som går fra den ene siden av annen etasje via taket og ned på den andre enden.

Slik blir det mye vakkert dagslys av – noe arkitekten merker spesielt godt når morgensolen flommer inn på det åpne soverommet hans øverst i huset. Blir det mot formodning for mye lys, er planen å flytte ned til det nåværende gjesterommet i første etasje.

Endringer av liten eller stor art, enten det er snakk om å flytte sengen noen etasjer eller forandre på hele planløsningen, er noe Mikal tar høyde for når han tegner hus.

– Det er naturlig at et hus endres i løpet av en livstid, og det bør kunne gjøres uten for store grep. Her hjemme hos oss kan for eksempel det åpne kontorarealet forvandles til flere soverom dersom livssituasjonen skulle kreve det, sier han.

▲ I den ene enden av kontoret står Mikals platesamling, som vitner om en stor musikkinteresse. Foto: Niklas Hart.

Enn så lenge leves det gode liv i luftige omgivelser med så få vegger som mulig. I hovedetasjen ligger stue og kjøkken uten andre sonemarkører enn ulike gulvbelegg.

Gulvpartiet i midten er i solid glass og lar lyset fra takvinduene nå helt ned til første etasje.

Å plassere en solid vedovn på glassgulvet føles vågalt og lekent, og arkitekten er ikke redd for å finne uvanlige løsninger.

– Jeg liker klienter som har mer ideer og åpne sinn enn de har penger. Da tvinges vi til å tenke annerledes, noe som gir originale, smarte resultater, understreker han.

Mikals arkitektkontor  i førsteetasje. Utvendig er vegger og tak kledd i kjerneved av furu. Foto: Niklas Hart.

Økonomiske rammer resulterer ofte i standardiserte løsninger, men Sandnes-arkitekten understreker at rammer også kan åpne opp for uortodokse valg.

– Rimelige løsninger kan gi en grov og robust atmosfære, og være uventede og morsomme.
Nye hus har ofte en høy grad av “innpakning”, der grovere underlag gjemmes.

Jeg har kanskje blottlagt deler som normalt sett hadde vært skjult, sier arkitekten, og legger til at han er svak for hus som legger til rette for mangfoldig bruk, og er en robust ramme der man kan putte inn det som føles naturlig.

– Jeg liker at huset godtar en overfylt kjøkkenbenk og lego på stuegulvet!

[contact-form-7 404 "Not Found"]

6 VELUX – SUNNE HJEM

Del, , Google Plus, Pinterest,